Aussien är en liten robust ras som passar både gammal som ung. Den älskar att vara där du är och är en trogen liten kompis. Den klarar allt vad en storvuxen hund klarar och den som skaffar rasen överger den inte.

skog

Utseende

Aussien är en liten ras med en mankhöjd omkring ca 25 cm och vikten 6,5 kg, oftast ligger dock både höjd och vikt något över detta. Pälsen är sträv med raka pälsstrån och på huvudet sitter ett av rasens kännetecken, den silkeslena tofsen. Halsen inramas av en yvig krage och den vuxna hundens öron är spetsiga och uppåtstående Rasen finns i färgerna Blue and tan och Röd/Sandy. De hundar som är blue and tan har blåsvart kropp och svans, medan ben , huvud och området nedanför svansen är guldbrunt. Hjässtofsen skall vara i en ljusare nyans. De röda/ sandfärgade är enfärgade med en spännvidd från ljust sandfärgade till klart röda hundar. Rasen lever i skuggan av många söta raser och det har fört med sig att den aldrig blivit en hundhandlarras. Det är en relativt frisk ras med många veteraner på 10-16 år.

Temperament
Den hör helt klart till terriergruppen och är inte en dvärghund. Den skall som övriga terriers vara en vaken , modig och robust individ. Det finns otaliga historier om Aussiens företagsamhet och den är känd för sin vaksamhet och vighet. Dess krage skall vara till skydd mot ormars angrepp och den är en duktig råttjägare. Rasen är också en mycket god hoppare och tar sig lätt över stora vallar och djupa diken. I dagens läge används den uteslutande som sällskapshund. Rasen är intelligent och lär sig både bra och mindre bra saker snabbt. Den älskar att röra sig, så Agility och lydnad passar den utmärkt, men du måste som ägare kunna ta tillvara en terriers egenheter och karaktär i lydnadsarbetet. Den är väldigt fäst vid sin familj och passar dåligt som kennelhund eller hos den som arbetar hela dagarna. En Australisk terrier är en stor hund i litet format och perfekt för den som vill ha en stor hund i bekväm storlek. Den kan allt en stor hund kan, möjligen förutom att dra en pulka. Den älskar att springa bredvid cykeln eller efter skidorna och tål både kyla och hetta bra. Deras medfödda kärlek till barn och deras lojala sinnelag gör att vi aussie-frälsta inte kan tänka oss en underbarare familjemedlem.
Tack till Ulla-Britt Norgren, Vitterklippens Kennel för lånad text. Gå gärna in på hennes hemsida för härliga bilder och ännu utförligare information om Aussien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *